Advertentie in gemeentegids 1930
Het leven van Karst Zevenberg
Karst Zevenberg is op 22 maart 1893 in Bedum geboren als oudste zoon van Gerrit Zevenberg (1867-1942) en Antje Geersing (1865-1944).
Zevenberg volgde aan de Ambachtsschool in Groningen een opleiding tot timmerman en verliet deze school in 1909 met een diploma. Het valt aan te nemen dat hij in de jaren tien gewerkt heeft als timmerman en zich ondertussen tot bouwkundige liet scholen, waarschijnlijk aan de Avondteekenschool te Bedum. Op 11 mei 1921 trouwde hij op 28-jarige leeftijd met de 24-jarige Jantje Rietema. Zij was de dochter van Jacomina Wijk (1868-1940) en huisschilder en caféhouder Roelf Rietema (1862-1950) uit Noordwolde.
Bij zijn huwelijk liet Karst Zevenberg het beroep van "bouwkundig-opzichter" vastleggen en in het Nieuwsblad van het Noorden van 11 mei 1923 beveelt hij zichzelf aan als "bouwkundige" te Bedum. Eind augustus 1923 besteedt hij de bouw van een woonhuis aan de Stationsweg aan, zijn eerste opdracht als ontwerper. "Architect" noemt Zevenberg zich voor het eerst als hij in februari 1924 de bouw aanbesteedt van een winkelwoning met werkplaats voor meubelmaker en stoffeerder Reinder Bos, de man van zijn zus Lien.
Karst en Jantje woonden de eerste vier jaar van hun huwelijk aan de Ludgerstraat, een straat gelegen in het eerste arbeiderswijkje van Bedum. Op 3 november 1923 wordt hun dochter Antje Jacomina geboren. Anderhalf jaar later verhuist het gezin naar Stationsweg 634 (het huidige nummer is 66), een pand dat Zevenberg zelf ontworpen heeft. In 1925 wordt de tweede dochter Jacomina Janette geboren. De verhuizing van een arbeiderswoning naar een eigen woning komt op het moment dat Zevenberg zijn ontwikkeling van timmerman tot architect voltooid heeft.
De praktijk loopt in de jaren dertig zo goed dat Zevenberg voor zichzelf een nieuwe, grotere woning ontwerpt. Op 4 mei 1940 meldt hij in het Nieuwsblad van het Noorden verhuisd te zijn naar Wilhelminalaan 4, op steenworp afstand van Stationsweg 634, maar beter passend bij de status van succesvol architect. Nog geen week later breekt de oorlog uit die een einde maakt aan het succes.
Tijdens de oorlogsjaren lag de woningbouw vrijwel stil en was er voor architecten nauwelijks werk. Op een aantal kleine verbouwingen na is Zevenbergs orderportefeuille leeg, en hij houdt zich dan maar met andere zaken bezig. Voor een architect op het Groninger platteland zijn het magere jaren. Aan het einde van de jaren vijftig komt architect H. Koopman de praktijk versterken, maar niet omdat de zaken zo goed gaan. Voor Zevenberg was de tijd gekomen om zijn werkzaamheden af te bouwenNa de bevrijding had hij zijn werk weer op kunnen pakken, maar de goede jaren waren voorbij. Karst Zevenberg overlijdt op 23 juli 1960 op 67-jarige leeftijd in het Algemeen Provinciaal, Stads- en Akademisch Ziekenhuis te Groningen.
Tekst Bertus Fennema